De terugreis – Turks Koerdistan (2)

Jigar
A. weigert zijn militaire dienst te vervullen. Dat vind ik integer. Hij moet het leger niet, zou worden ingezet bij acties die zijn eigen volk schaden. Zijn weigering heeft tot gevolg dat hij niet naar het buitenland mag, en dat hij voor veel banen niet in aanmerking komt. Dat vertelt hij ons bij een portie lever. Het is ramadan,

dus overdag zijn de ramen van restaurants afgeschermd om niemand nodeloos te kwellen. Maar anders dan in Iran is het in Turkije wel wettelijk toegestaan om overdag te eten in het openbaar. De porties zijn hier kleiner, en je krijgt wat van alles. Ditmaal zijn dat gebakken uitjes, gemarineerde rauwe ui, gekruid en in olie gebakken brood, sla van komkommer, tomaat en peterselie met citroen, en een salsa van tomaat met pepertjes. De lever, of jigar, is gebakken en komt zoals gewoonlijk tussen een dekentje van platte broden. En ayran. Mmh, wat een ayran. Schuimend, zacht, romig. In een koperen mok, met een mini-pollepel om uit te drinken. Nu is de zaak nog bijna leeg, maar zo meteen klinkt de azan voor het avondgebed en dan stroomt het hier vol. Er staat al een batterij garçons klaar om al dat volk op te vangen.

 

Lievelingsstad
Na het eten neemt A. ons mee de stad in. Overal zijn nu mensen op straat. Verkopers rollen hun karren met etenswaren voor zich uit. Er hangt een verwachtingsvolle spanning terwijl iedereen eten inkoopt voor na de azan. Het is maar wat gezellig in Amed. Ebe bombardeert de plek zelfs tot haar derde lievelingsstad. Ook hier moeten we terugkomen. Er zit niets anders op. Hoe moeten wij nu ooit nog wat anders zien van de wereld, als elke voet die we zetten in het Midden-Oosten blijft kleven aan die zoete bodem. Warmhartige bodem.

P1030641

ISIS
Later zijn we allemaal verenigd. A., onze couchsurfhosts, Ebe en ik. We drinken thee op een groot terras dat uitkijkt over de rivier. Maar die zien we nu niet, het is te donker. De bediening komt af en aan gelopen met grote dienbladen vol theekopjes. Als je nog wat wilt, dan wenk je ze en krijg je een streepje bij op de rekening. De kassa is wat verderop. Koerden staan op hun eerlijkheid. We praten met onze nieuwe vrienden over Turkije en Syrië. Ze vertellen ons over Erdogans politieke sjoemelpraktijken. Een lichtpunt is de Koerdische partij HDP die voor het eerst de nationale kiesdrempel haalde. Ze vertellen ook dat Turkije ISIS materieel steunt, met het trainen van manschappen en de bevoorrading van legermateriaal. Er zijn wel meer landen die hen indirect steun verlenen via Saudi-Arabië, maar dit is toch nog andere koek. Wat er van aan is? Het is het woord van een conservatieve reus tegenover dat van een taaie, opstandige dwerg.

 

Allen voor rechtvaardigheid
In eerste instantie wantrouw ik elke vorm van nationalisme. En voel ik tegenzin om in Turkije zo’n dictatoriale trekken te erkennen. Heeft het land niet zowat de hele EU en de NAVO aan zijn zijde? Organisaties die objectiviteit uitademen, rechtvaardigheid en democratie. Als zij de PKK op de terrorismelijst zetten, is het dan niet zo? Maar dat hun imago bedriegt, bewijst onder meer de raid op de Belgisch-Koerdische zender ROJ TV in 2010. De Belgische politie sloeg er de boel kort en klein op verdenking van geldsteun aan de PKK. Een disproportionele actie. Lees erover hier en hier. Turkije is een belangrijke bondgenoot van het Westen, en de reus te vriend houden lijkt de middelen te heiligen. Maar er zijn eerlijker opties dan terrorismelijsten en knokpartijen.
Het is onmogelijk Koerdistan te verlaten zonder haar zaak te steunen. En te hopen op een rechtvaardige toekomst waarin het geweld is opgedroogd.
Advertenties

3 gedachtes over “De terugreis – Turks Koerdistan (2)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s