Einde contract

Binnen acht werkdagen is het zover. Een moment waar ik de afgelopen maanden zowel naar heb afgeteld en uitgekeken, als dat ik het huiverend dichterbij zag komen. Het einde van mijn eerste jaar op de arbeidsmarkt. Geen plek voor mietjes, die markt, al moet ik zeggen dat ik een aardig stalletje had uitgekozen. Met een amicale sfeer en uitgebreide sociale voorzieningen. Of had de baan mij eruit gepikt? Om eerlijk te zijn was ik in mijn werkloze toestand eerder een door faalangst gedreven, ongeleid projectiel, dat solliciteerde op alles wat bewoog. Het geluk stond toen aan mijn kant en pief poef, opeens zat ik achter een bureau in een kantoor in een gang, met net zo’n kantoren en net zo’n bureaus als de mijne. Er hing een bordje aan de deur, en onder de namen van de collega’s die naast me zaten, verscheen heel plechtig ‘Yannice De Bruyn – redacteur, werkt ma tot vr van half 9 tot 5’.

Toch rond ik dit jaar af met gemengde gevoelens. Vaak heb ik hier getreurd om het gebrek aan prikkels die ik uit mijn werk haalde. Al mijmerend met het uitzicht op de autostrade en begeleid door gedreun uit de MAN-garage naast ons. Om het gebrek aan voldoening waarmee ik de dagen begon af te sluiten. Om het gevoel mezelf te vergooien aan een eindeloze opeenvolging van kleurloze dagen en dito taken. Mijn collega’s lijken er beter mee om te gaan dan ik hoewel ze het begrijpen. Mijn teamleiders geven me waar mogelijk iets creatiefs om op te kauwen. Maar ik voel me hier al lang niet meer op mijn plaats. Alsof ik een wassen pop ben die voor kantoorbediende speelt. Pas op weg naar huis vloeit mijn wezen terug in mijn lichaam.

2014

2014 Was anders wel in majeur begonnen. Eerste werkervaring, en de dees mocht zichzelf al meteen art director noemen. Een gloednieuwe versie van leerplatform/app bingel was in de maak, en alle tekeningen die werden besteld gingen door mijn handen. Het leek me de leukste baan van het hele bedrijf. Financieel gaf ze me de mogelijkheid om een appartement te huren en een eigen stekje uit te bouwen. En met veel van de collega’s kan ik het echt goed vinden.

Maar hoe meer bingel begon af te raken, hoe minder ik van mijn job genoot. Toen ik terugkwam uit Iran zat ik op een dieptepunt. Net een tweede contract getekend van zes maanden, en geen vooruitzicht meer op interessante, uitdagende taken. Ik begon uit te kijken naar nieuw werk, verzond sporadische brieven. Maar geen effect. De sleur sleepte zich voort.

 

2015

Het tweede contract wordt nu niet verlengd, zo overduidelijk was het blijkbaar dat ik hier ongelukkig ben. En misschien maar goed ook, anders zou ik het nog veel langer zijn. Ik zou me laten leiden door dezelfde angst die me tot nu deed blijven, want hoe moet ik met een wachtuitkering een appartement betalen. Voor een jonge werkzoekende single vernauwen de opties zich tot samenhuizen of in een studio blijven. Of een lief zoeken natuurlijk. Staat bij deze op het af te vinken lijstje.

Mijn nakende werkloosheid injecteert me met de euforie van een nieuwe start, de hoop op het waarmaken van mijn potentieel. En tegelijk boezemt ze me angst in. Want hoezeer ik er ook naar verlang om de tweede stapsteen van mijn carrière in een zelfgekozen richting te leggen, de realiteit ziet er meer uit als eendjes vissen op de kermis. Pakken wat je kunt krijgen en naar huis gaan met een prijs van onder de toonbank, terwijl de beer op het bovenste rek nog steeds je ogen uitsteekt. Wat wil ik later worden en waar zal ik effectief op kunnen terugkijken, het zijn twee verschillende dingen. Zwoegend om te voorzien in basisbehoeften is het in veel gevallen een illusie dat je zelf je loopbaan in handen hebt, en eerder zo dat de ratrace jouw leven wel voor je leidt. Aan het eind van de dag blijf je gedraineerd van energie achter zonder het gevoel iets te hebben verwezenlijkt.

Ik probeer de vrees opzij te zetten, en uit te kijken naar een creatief 2015, maar de onrust blijft knagen. Zal ik nogmaals een goed lotje trekken, of wordt het Russische roulette?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s