Terugblik op een Kerst

Een week geleden begon de spanning weer op te bouwen. Kerst kwam eraan. In het vooruitzicht stonden twee feesten: een eindeloze opeenvolging van gangen en op scherp gestelde familiale verhoudingen. Zou er over politiek gepraat worden of over de ‘vreemdelingen’ gezeurd? Na vorig jaar kijken we maar niet meer naar het nieuws, want daar komt gegarandeerd heibel van. Zouden we de keukenstress kunnen beperken, en hoe ging iedereen zijn cadeautjes onthalen? Maar vooral, zou de sfeer de temperatuur van binnen benaderen of eerder die van buiten?

The Grinch

Vragen die met het naderen van de feestdagen in menige huiskamer rijzen. Maar altijd is het afwachten of er toch niet iemand meer zin heeft om de Grinch te spelen die Kerstmis hekelt. Die van het gezelligheidsgebod geheid de neiging krijgt om in een hoekje te gaan kotsen.

Maar … beide avonden ontrolden zich zonder dat de Grinch zich liet zien. Er werd nauwelijks gesnauwd of verweten of zelfs op replieken gebroed. Iedereen was ontspannen, en de decibels gingen alleen in de positieve zin de hoogte in. Als je van buiten naar binnen zou kijken zou onze familie volledig instagramproof zijn, badend in een waas van gezelligheid met een kerstboom die het plafond kon kussen.

Goede voornemens

Het was een Kerstmis zoals hij behoorde te zijn: een waarop je de verbondenheid van je familie viert, en iedereen zijn best doet om de verschillen geen patent te laten leggen op wat je wel deelt. Oude (en nieuwe) zeren worden voor de gelegenheid van de heilige nacht even genegeerd, en wie niet gelukkig is met haar cadeautje doet toch maar alsof. Hoewel, zelfs dat leek dit keer niet nodig. Van scheetzak tot een boekenpakket van mijn werkgever, al mijn pakjes werden goed ontvangen. En zelf mag ik allerminst klagen met de inspiratie van mijn geliefden.

Als elke Kerst maar mocht zijn als deze, geen energievreter die je nog een week krampen bezorgt, maar een dikke opsteker voor het nieuwe jaar. Beste familie, dank jullie wel. We moeten ons maar voornemen om het volgend jaar net zo goed te doen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s